Mary treu

Workshop Atelier Mary Treu

Mary geeft 2 daagse workshops : BEELDHOUWEN , de dagen worden gepland in overleg.
Maximaal 3 personen kunnen tegelijk deelnemen aan de cursus, gereedschappen en stenen zijn aanwezig.
De eerste dag wordt er om 09.30 uur gestart , een ontvangst met koffie , een uitgebreide lunch en om 17.00 uur een afsluiting met een drankje zijn inbegrepen.

Om u een indruk te geven hoe deze workshop verloopt hieronder een verslag van drie cursisten , interesse opgewekt ? mail Mary voor meer informatie." Heel veel mensen weten inmiddels dat Mary Treu prachtige beelden maakt. Zij exposeert regelmatig in galeries en organiseert van tijd tot tijd ook tentoonstellingen van beelden en schilderijen in haar huis, tuin en atelier in Amersfoort.

Toen Mary mij recent vertelde dat zij van plan was om workshops beeldhouwen te gaan verzorgen heb ik niet lang hoeven nadenken. Direct heb ik twee vrienden gebeld die net als ik heel geinteresseerd in kunst zijn, en al heel lang van plan waren om zoiets te gaan doen.

De afspraken voor een drietal zondagen waren snel gearrangeerd en we gingen gepassioneerd aan de slag. Eerst hebben we bij Mary in de keuken een fotoboek doorgebladerd om een object te kiezen wat we vervolgens centraal zouden stellen bij de creatie. Ieder van ons verschillend uiteraard, met onze eigen ideeen over vormgeving. Onder de deskundige en plezierige leiding van Mary zetten we al gauw de eerste slagen in een blok Savonniere (franse kalksteen). Vele slagen volgden! Mary zette af en toe lijntjes op gedeelten waar nog verder en dieper gehakt moest worden. Langzaam ontstond een figuur die steeds verder bewerkt werd tot een nog zichtbaarder gestalte. Zwaar werk, maar je ziet het beeld uit de steen naar voren komen. Af en toe een koffiepauze houden is erg prettig, want anders ga je maar door en dat is niet goed. Van tijd tot tijd even rusten, want de dag is lang en de inspanning groot.

Mary verwende ons iedere keer met een voortreffelijke 3 gangen lunch. Licht, heel gevarieerd en (we kennen Mary...) uiteraard omlijst met ”bubbels”. Die zijn immers zeer bevorderend voor de creativiteit !

Aan het einde van de eerste dag gingen wij voldaan huiswaarts, met veel ideeen over wat we de tweede en derde dag nog zouden gaan verbeteren aan het beeld dat intussen een eigen vorm begon te krijgen. Na een week brak de tweede dag aan en wij trokken ten strijde, wederom met beitel en hamer, maar nu ook met diverse vijlen. Het werd onder leiding van Mary steeds meer een echt beeld. Geweldig hoe goed en adequaat zij aanwijzingen geeft en af en toe zelf een paar klappen uitdeelt. Aan het beeld wel te verstaan, want met ons als leerlingen bleef het uitermate gezellig !

Je ziet direct dat zij een enorme ervaring heeft waardoor zij dingen durft te doen die wij als beginnelingen nog niet durfden. Zo zet zij vastberaden de beitel op een plek of de vijl op een ronding. Daarmee stimuleerde zij ons enorm om door te gaan op de juiste plekken, en...met resultaat.

De derde dag stond in het teken van afwerken: een beetje bijhakken, veel vijlen en schuren. En maar kijken waar er nog iets moest gebeuren en waar juist niet. Mary was altijd met raad en daad in de buurt en dat geeft vertrouwen. Uiteindelijk waren wij enorm trots op onze beelden, die in drie intensieve dagen tot stand waren gekomen. Geweldig trotse hakkers voelden wij ons!

Mary heeft ons enorm gastvrij ontvangen in haar sfeervolle huis, de koffiepauzes en lunches waren een groot feest. Haar inspirerende aanwezigheid en ideeen en adviezen hebben ons zover gebracht dat we nu de trotse makers zijn van een eigen beeld . Oordeelt u zelf aan de hand van de foto’s.

De volgende workshops komen er aan. En u als lezer mag raden welke drie mannen zich zonder twijfel opnieuw gaan inschrijven !

Mary het was TOP ! Veel dank van Pieter-Paul Peters, Ron Derksen en Hans Plesman "


View the embedded image gallery online at:
https://marytreu.nl/index.php/workshops#sigProIdc884012cdf